mariet horstink
Beginpagina  |  Werk   |  Filosofie   |  Biografie   |  Contact

 

Filosofie

--

  DE FILOSOFIE ACHTER HET WERK

Mariet werd op de Kunstacademie in Enschede ( AKI ) opgeleid tot beeldhouwer.

Haar werken zijn een afspiegeling van het gaan van het uiterlijke huis naar het innerlijke huis. Het maken van het werk blijkt een geestelijke zaak te zijn, het verwijst naar een groter universeel geheel. Het gaat niet zozeer om de maker zelf en het concrete werk, maar om de geestelijke dimensie die in mens, dier, plant en aarde aanwezig is; de eenheid in alles.

Vele kunstenaars tot heden zochten uitdrukking te geven aan onze geestelijke kern, zoals de bouwers in vroeg Egypte en romaans Europa, zoals Brancusi, Kandinsky, Jawlensky, Yves Klein, Barnett Newman, Rothko en Mondriaan. Ze probeerden de essentie van het menselijk bestaan weer te geven in pure eenvoud.

Deze beeldhouwer vindt inspiratie bij deze bouwers en kunstenaars. Voor haar zijn eenvoud, heldere beelden en stilte kenmerkend. Ze probeert het onzichtbare in het zichtbare uit te drukken, middels  leegte, ladders, vleugels, tabernakels en dieren die in de Oudheid een plaats in de Eredienst hadden.

Haar beelden zijn transcendent en sacraal maar zonder de dogma's van de kerk of het verzuilde geloof. Optimisme en ingetogenheid vallen samen in een soort universele beeldtaal. Alsof deze beelden er altijd al waren en opnieuw het licht zien. Momenteel werkt ze vooral in hout en steen.

2015        www.mariethorstink.nl         mariethorstink@gmail.com          +31 (0) 24 322 9879